15 December 2015

Narrow House – Residential Renovation by Form Studio

A couple of weeks ago we have been to the inauguration of Narrow House, a remarkable residential scheme on a pencil-thin site in the heart of Covent Garden by the London based architecture firm  Form Studio. Subtle changes to the section of this Covent Garden building have been crucial to let natural light flooding into the newly created volumes. An innovative spatial approach has transformed an unremarkable building, creating dramatic double-height volumes. The coherence of the design is reinforced by a high quality palette of materials, testament to the practice’s rigorous attention to detail.


The ‘heart’ of the scheme is undoubtedly the soaring 6m high double-height kitchen/dining space opening onto a newly created ground floor courtyard. An entry courtyard recessed behind a decorative metal screen echoes the proportions of a traditional shopfront and fits well within the Dutch-gabled brick front elevation. Storage spaces on the lower ground floor have been given new life as a state-of-the art cinema and gym. Sophisticated systems throughout control lighting, AV, heating/air con and blinds via hand-held tablets.


The top part of the building has also been reconfigured – the original hipped roof has been replaced in order to create an additional split-level studio floor – with terraces front and rear. Fastidious attention to detailing, together with a fire- engineered approach to layout (removing the necessity for lobbies), has created a sequence of calm and coherent interior volumes with a seamless spatial flow between the six floors of accommodation.





Malcolm Crayton, Director: “We enjoyed the challenge of this project and our client is delighted with the sequence of generous, light-filled volumes we have created. “





Enjoy the gallery below, and if you a dreaming of a house in central London be aware Narrow House is on sale right now!